“Seguint amb aquesta petita recensió d’aspectes sobre la trajectòria de la selecció absoluta de futbol masculí de el mateix autor, aquest escrit es correspon amb el final de l’etapa de Del Bosque, i tot i que han canviat alguns jugadors, els conceptes bàsics són tan actuals ara com fa quatre anys. “

Per fer un balanç de l’època de Del Bosque com a seleccionador nacional, deixant a part les seves qualitats humanes i de gestor emocional del col·lectiu de jugadors seleccionats que ningú ha discutit o volgut discutir, no hi ha més remei que observar la seva trajectòria “conceptual”: com ha fet jugar a la selecció nacional i quins resultats ha obtingut amb els seus diversos plantejaments i jugadors, i intentar buscar una explicació racional a aquests resultats. Des d’aquest punt de vista, al llarg d’aquests vuit anys veiem clarament dues etapes: una primera de grans èxits, Mundial 2010 i Eurocopa 2012, i dos grans decepcions, Mundial del Brasil 2014 i Eurocopa de França 2016, aquestes últimes agreujades per la que suposen el contrast entre el pes d’Espanya i els seus jugadors en les competicions de clubs i la manera de jugar reconeixible que ens va portar a aquests èxits, i la constatació del nostre particular descens als inferns per camins de joc que podem qualificar de ineficients i inexplicables.

Evidentment que en un país com Espanya, acostumat històricament a perdre, haver guanyat dos euros i un mundial de forma consecutiva a l’època daurada 2008-2012, les anàlisis globals de l’època de De el Bosc a la selecció són en general positius, sense que els últims esdeveniments, resolts per la via ràpida, entelin el sentiment general d’haver portat Espanya al cim. I no obstant això, això no hauria de ser així. Retrospectivament, hi ha base per a dir que De el Bosque va guanyar Mundial i Eurocopa sense saber realment per què, de la mateixa manera que no sap per quina raó ens van eliminar a les primeres de canvi en les dues últimes competicions per nacions, a més d’oferir un mal rendiment en les dues Copes Confederació que hem jugat.

Resumint: és més lògic pensar que Espanya va guanyar més i millor quan va fer les coses bé, i que va perdre quan ho va fer pitjor, i que això és una cosa que es pot racionalitzar, per aprendre-i no tornar a ensopegar en això. El que passa és que en el cas d’Espanya, les últimes derrotes han estat especialment tristos, pel que suposen de constatació de la manca de visió i reflexió de l’seleccionador de el sistema de joc que li va deixar el seu antecessor, i com ho ha malbaratat apartant-se dels principis que el defineixen, principis que han anat adaptant altres combinats nacionals per col·locar-se en el lloc que Espanya, pel seu mal cap, ha deixat lliure.

Un hereu malgastador que ha fet fora la seva hisenda a perdre, sí, pel seu mal cap. Conceptualment, Espanya ha repetit a França els mals del Brasil, i el que és pitjor, ha deixat de ser competitiva. Ho era sota uns paràmetres, però ha deixat de ser-ho gratuïtament i sense cap necessitat, i aquesta és la veritable tragèdia que deixa D’el Bosc. L’origen de l’canvi de metodologia de joc pot xifrar-se en la semifinal de la Copa Confederacions de 2013 contra Itàlia, que va sortir a pressionar la sortida de la pilota de Casillas, porter que no té domini de la pilota amb els peus, i que va encadenar una successió de pilotes llargues que van provocar multitud de pèrdues i contrajuego italià, qui va tenir a Espanya contra les cordes en moltes fases de el partit. Itàlia havia après de les seves experiències contra Espanya en les Euro 2008 i 2012 i estava resolta a evitar patir un sistema de “gota malaia” de possessió i control, que a mesura que avança el partit, resulta asfixiant per contra, que arriba cianòtic a l’ final de la trobada. Per a això, va atacar des del primer moment l’origen de la jugada, el servei de l’porter i la pressió als laterals, intimidant la sortida de pilota, per generar aleatorietat en la possessió, pilotes dividides i enfosquiment de les qualitats tècniques i tàctiques dels centrecampistes espanyols, menys dotats físicament. En aquell partit va quedar meridianament clar que un porter que no sap jugar amb els peus, com Casillas, queda descartat per aplicar un sistema de joc de control i possessió com el fins llavors, mal que bé, havia anat aplicant Espanya sota l’època Del Bosque.

Prandelli va ser tàctica i estratègicament superior a Del Bosque a aquest partit, resolt en els penals al nostre favor, però que en els laboratoris que compten (Löw) va indicar el camí a altres. Potser com a conseqüència d’aquest partit i la final davant Brasil, i davant l’aparició de jugadors en forma a la lliga espanyola als quals contra vent i marea es va voler buscar lloc, (Costa), juntament amb l’aposta de l’seleccionador pel mateix porter al Brasil 2014, – tot i que va ser suplent la major part de la lliga prèviament la repetida estratègia de pilotes llargues des porteria i pilotes a l’espai a Costa, jugant com nou pur, en el primer partit contra Holanda ens va portar a desdibuixar els nostres punts forts, i fonamentalment el control de el ritme de partit, ia quedar molt minvats psicològicament, una cosa que va aprofitar Xile per fer-nos fora sense més contemplacions. Aquest partit va servir a Del Bosque per donar el seu veritable mesura conceptual a l’crucificar Xavi Hernández, segurament el millor jugador espanyol de tots els temps i el principal artífex dels èxits previs; però va ser en realitat l’aposta tàctica per Casillas i Costa el que ens va condemnar. Per què? Bàsicament perquè implicava de facto menysprear la sortida ordenada de pilota i l’evitació de la seva pèrdua continuada a través d’aquestes dues peces, el que va condemnar a grans trets el joc espanyol, que d’continuat i controlador passar a intermitent, generant contrajuego i creant dubtes, ja que Espanya es va trobar incòmoda sense la pilota i el control, cosa previsible que caldria haver evitat a ultrança. Però Del Bosque havia tingut encerts en el passat recent, com la inclusió de Busquets com a mig centre, l’apuntalament de la medul·lar amb el doble pivot, i una innovació teòrica que li havia donat un gran resultat: l’anomenat “fals nou”, amb Cesc repartint joc a la punta d’atac, que va servir a Espanya per decantar el joc a Sud-àfrica en partits transcendentals, especialment contra el Paraguai a quarts de final i contra Holanda a la final, així com per dominar clarament el primer partit de l’Euro 2012 i a la final contra Itàlia.

La col·locació d’un jugador no físic, Cesc, a la punta d’atac, molt conscient de la seva tasca com a mer continuador de la jugada, de la seva funció associativa, combinativa amb els jugadors de segona línia, i de la seva inferioritat física davant d’una defensa col·locada, evitant-i traient-la de lloc, va generar una gran superioritat estratègica d’Espanya en tots els partits en què es va aplicar, però la raó per a això és relativament senzilla: simplement, s’evita en gran mesura la pèrdua de la iniciativa i el control, aprofundint en l’orfandat de la pilota de l’contrari i en l’assumpció psicològica de la seva inferioritat, el que tendeix a cristal·litzar a mesura que el joc avança. Incomprensiblement, el sistema d’eixam de centrecampistes associatius que van portar a Espanya a dominar com cap equip anterior a la Història els partits ho va abandonar De el Bosc en algun moment indeterminat de dos mil catorze, i des de llavors Espanya ha anat de mal en pitjor, amb només alguns centelleigs ocasionals de joc coral.

La inclusió en aquesta Eurocopa de peces en l’equip que no saben fer circular la pilota, ahir Casillas i Costa, avui De Gea, Nolito, Morata o Juanfran, que la cortocircuitan o directament la perden o regalen (jugades d’un contra un, mala col·locació per a rebre, normalment per passivitat posicional, precipitació, falta d’intel·ligència per llegir el partit, etc.) van condemnar a Espanya contra Itàlia en vuitens de final: Itàlia va aplicar el llibret amb el qual Prandelli ens va fer patir el 2013, i davant la passivitat en la direcció de de el Bosc, que podia imaginar, ens va deixar als peus dels cavalls en una primera part d’inferioritat manifesta que només miraculosament va acabar en 1-0. Quina diferència amb els primers minuts dels quarts de final entre Alemanya i Itàlia! Löw, el veritable deixeble i continuador de Luis Aragonés, havia vist els vuitens i va sorprendre amb un tercer central, però no per defensar, que també, sinó fonamentalment per obtenir superioritat en la sortida de pilota des porteria i enviar el missatge a l’contrari que amb la seva aposta podia fer-se molt de mal. Itàlia va abandonar la pressió de sortida de pilota a porter i laterals a l’cap d’uns minuts, ja que tenia inferioritat de peces, i d’aquesta manera el centre de el camp va ser alemany, i més a mesura que el partit va anar avançant. Tornant a Espanya, els mals del Brasil es van repetir: hem jugat amb un porter que tremola amb la pilota als peus (De Gea), un lateral manifestament millorable (Juanfran), morós en la circulació, passiu posicionalment, el que s’ha traduït en multitud de pèrdues de possessió, i mancat d’intel·ligència tàctica en moments crucials (Perisic), i amb dos forats negres en termes de pèrdues de pilota per falta de nivell cooperatiu, precipitació i individualisme, mala col·locació per rebre i circular la pilota, generant possibilitats de contrajuego (Nolito i Morata), que han fet baixar el nostre nivell de competitivitat, i deixar de ser sòlids. Tot això ens porta a pensar que De el Bosc va aplicar uns principis heretats que, si bé nominalment va mantenir, va anar deixant d’aplicar en la pràctica, donant la sensació a hores d’ara que no sàpiga realment per què ho ha fet.

En fi, descansi (mos) en pau. Davant l’arribada d’un nou seleccionador, queda només que torni a una concepció canònica de el joc que va portar Espanya al cim, i si no vol copiar-nos a nosaltres mateixos, que ho faci als que han agafat el nostre relleu, a veure si així , a l’importar-lo des de fora, la ceguesa dels nostres comentaristes queda compensada amb el seu (nostre) papanatisme congènit, que sempre ha preferit en termes intel·lectuals, el de fora al de dins. I és que, per bé i per mal, això segueix sent Espanya.