Niciesa pot ser tant una mera anècdota com una categoria. Incórrer en una niciesa és freqüent, per molt llest o intel·ligent que sigui un, doncs per un lapsus mental, deixadesa, manca de memòria, precipitació o altres factors, els límits lògics en una situació donada per prendre una decisió o realitzar una acció que no redundi en dany propi o de tercers queden relegats. Independentment de l’resultat d’aquesta decisió, favorable, indiferent o advers, la niciesa remet al que incongruent o potencialment nociu d’aquesta decisió, quan una aproximació meditada, amb la informació expressa o tàcita a disposició el subjecte en aquest moment, a aquesta situació determinaria no prendre-o no executar-la en els termes elegits. Tota niciesa és perjudicial en si, fins i tot encara que només es formuli, però hi ha nicieses intranscendents en els seus efectes, encara que no per això profundament estúpides i reveladores d’incompetència, és a dir, de la manca manifesta de recursos o coneixements per abordar una situació.

La incompetència en un lloc de responsabilitat pot derivar en mals enormes, sense que les bones intencions, la bondat, la humilitat, l’empatia o la bona imatge tinguin res a veure en el seu desenvolupament per part de l’subjecte que la pateix i la fa patir a els altres. A continuació, nicieses i incompetències no anecdòtiques sinó categòriques de el pas per Rússia de la nostra selecció: 0. Després de la destitució justificada de Lopetegui, elegir Ferro abans que a Celades, seleccionador sub-21 amb passat en RM i BCN que no havia intervingut en el cessament en cap sentit, sense manifestar-se a favor de Lopetegui perquè seguís com sí ho va fer Ferro , entrenador sense experiència rellevant ni coneixements acreditats en alta competició, quan era el més lògic córrer l’escalafó. 0. Un cop triat Ferro, aquest pren una sèrie de decisions nècies que remeten a un estadi superior d’incompetència, com són bàsicament: mantenir De Gea contra la percepció universal (premsa, afició i companys) que no estava capacitat psicològicament per suportar la pressió de la porteria espanyola i la constatació empírica que no parava res (sense canviar-si més no abans dels penals en vuitens reservant un canvi); fer cas omís dels suggeriments dels jugadors més veterans i llorejats per jugar amb Aspas en lloc de amb Costa, que ja va suposar abandonar per la porta de darrere el mundial de Brasil, sent el campió anterior; prescindir d’el sistema de fals nou amb el qual Espanya no ha perdut mai ni en partit oficial ni amistós contra l’experiència històrica i la més recent (3-0 contra Itàlia en fase de classificació i 6-1 contra l’Argentina en amistós); prescindir de la informació a la seva disposició sobre aquest aspecte últim, que és absolutament clau, com va revelar el diari argentí Clarín en una recensió excel·lent de la trajectòria de joc espanyola des de 2008 a 2012 i el que va passar després perquè ja no hàgim competit a bon nivell; oblidar de prioritzar la rapidesa en la circulació de la pilota sobre la conducció i el curtcircuit que va provocar Isco en tots els partits de la fase final.

Niciesa i incompetència són estadis que poden ser permanents, si un no aprèn ni vol aprendre dels seus errors, ni formar-se per evitar-los.

Aquest article és obra del nostre amic el jurista Javier Satué, coautor de “Futbol 2.0. L’ocàs de l’paleofútbol?”.