Estem en aquests 2 darrers mesos “confinats” a casa i com que el futbol de competició ha estat ajornat “sine die” i el futbol base també, aleshores les televisions allò que fan és emetre partits del passat. Especialment interessant és veure partits de futbol del FC Barcelona dirigit per Johan Cruyff en les temporades 1988/89, 1989/90 i 1990/1991. Aquí podem veure, per exemple, el partit de la Final de la Copa del Rei del 1990 contra el Reial Madrid. Aleshores, l´equip barcelonista jugava un 3-4-3, i era el primer any de Ronald Koeman, i els defenses: Aloisio i Alexanko. Quan Aloisio es lesiona entra Serna. A més a més, l´equip jugava molt amb el porter a efectes de creació de joc. Pensem que fins el 1992 la pilota quan era cedida per un jugador de camp al porter, aquest podia agafar-la amb les mans novament, però des de l´estiu del 1992 amb els Jocs Olímpic com a escenari inicial.

Sense imaginar-ho però va ser Cruyff el pioner en el canvi, ja que des del 1988 obligava el seu porter a jugar amb els peus. Fins i tot, algun partit de la pretemporada de l´any 1988 Zubizarreta va jugar minuts a banda esquerra com a jugar, per anar treballant aquest aspecte del joc de peus.

Avui dia la gran majoria de nous entrenadors desconeixen aquesta història del futbol, i el motiu de jugar amb els peus del porter que fou la proposta del 3-4-3, ja que si el porter a més a més juga amb els peus, realment jugues amb un 4-4-3.

El nostre despatx té el privilegi d´assessorar el porter Iván León Córdoba qui, entre d´altres condicions, el joc de peus el té d´altíssim nivell.